Salep Yumrusu 100 Adet Ücretsiz Kargo

Salep Yumrusu 100 Adet Ücretsiz Kargo

Fiyat :
1.250,00 TL
Adet :
guvenlihizli
  •  

    Salep Üretimi Nasıl Yapılır?

    Salep üretimi nasıl yapılır diye merak ediyorsanız sizin için hazırladığımız ipuçlarını inceleyebilirsiniz. Salep üretimi oldukça karmaşık bir işlem gerektiriyor ve salep orkidesi doğal yaşam alanlarından mutlaka korumaya ihtiyaç duyuyor. Ayrıca, salep üretimi, bazı bölgelerde yasa dışı olarak yapıldığı ve bu tür bitkilerin korunması için ciddi tehlikeler yarattığı için sürdürülebilirlik açısından endişe kaynağı olabiliyor. Bu nedenle, salep üretimi nasıl yapılır ile ilgili bilgi vermek yerine, bu bitkilerin doğada korunmasını ve sürdürülebilirlik önlemlerini teşvik etmek daha iyi bir yaklaşım olarak biliniyor. Salep tüketimi ile ilgili yerel yasalara ve doğal yaşam alanlarını koruma kurallarına uymak son derece önem taşıyor.

    Salep Yetiştiriciliği için Toprak İsteği Nasıldır? 

    Salep bitkisi Ege Bölgesi’nde 600-700 metreye kadar yüksekliklerde yetişebiliyor. Yüksek rakımlarda ise denemelerden alınan sonuçlara göre hareket ediliyor. Hemen her tür toprakta yetişebilen salep bitkisi, kültür ortamında hafif bünyeli, kışın su tutmayan, süzek ve organik tarım ve madde açısından zengin topraklarda daha iyi sonuç veriyor. 

    Salep Yetiştiriciliği için Toprak Hazırlığı Nasıl Olur? 

    Salep, bitkinin toprak altındaki yumrularından elde edildiği için iyi bir toprak hazırlığı gerekiyor. Bunun için haziran ayında, toprak işleme öncesinde dekara ortalama 4-5 ton yanmış ahır gübresi verilerek karıştırılıyor. Ayrıca solucan gübresi de kullanılabiliyor. Eğer solucan gübresi kullanmak isterseniz, dekara 400-500 kilogram gübreleme yapabilirsiniz. Sürümün ardından, topraktaki yabancı otların ve zararlıların temizlenmesi adına ilaçlama yapabilirsiniz. 

    Salep Yetiştiriciliği için Toprak İsteği Nasıldır? 

    Toprağı 3 ay kadar havalandırdıktan sonra yaz boyunca birkaç kez daha toprağı sürmeli ve eylülde esas hazırlığa başlamalısınız. Salep yetiştiriciliği için eylül ayı içinde dekara 15 kilogram N, 10 kilogram P2O5, 15 kg K2O veriliyor. Temel gübrelemenin ardından toprak yeniden işlenerek 25-30 cm yüksekliğinde ve 100 cm eninde küçük sırtlar hazırlanıyor. Sırtların üzeri düzlenerek, gevşek yapıda tohum yatağı oluşturmak gerekiyor. Bu sayede, kışın bitkilerin aşırı yağış durumunda, su altında kalması engelleniyor. Hazırlanan yastıkların üzerine, her yastığa 3 hat halinde, 20 cm aralıklı damla sulama sistemi kuruluyor. 

    Salep Yetiştiriciliğinde Yumru Ekimi Nasıl Yapılır? 

    Nisan-mayıs aylarında, tohumluk amacıyla hasat edilen yumrular, salep ekimi için kullanılıyor. İzmir için ağustos sonlarında sürmenin başlaması ile yaklaşık eylül ayının ortalarında, önceden hazırlanan sırtlara 15 cm sıra arası, 10 cm sıra üzeri mesafe korunarak ekim yapılıyor. Büyüme noktaları yukarı gelecek şekilde, yaklaşık 6-8 cm derinliğe dikim gerçekleştiriliyor. Bu işlemi soğan kıskası dikmeye benzetebilirsiniz. 

    Salep ekimi ardından danaburnu böceği ve toprak kurtlarına karşı, insektisit ile ilaçlama yapmak gerekiyor. Dikim işleminin hemen ardından sulamayla yumruların toprakla teması sağlanıyor. Ayrıca, mevsim şartlarına göre sulama, ot alma gibi işlemlerle yumruların bakımı sağlanıyor. Bunun yanında ilkbahar aylarında böceklerle mücadele için ilaçlamaya devam edilmesi şart görülüyor. 

Sepete Eklendi.Sepete Git