-
Safran Soğanı 1kg - Crocus Sativus
1 Kg ( 120 ila 140 Adet Safran soğanı kapsar)
Safran Soğanı - Crocus Sativus ,soğanından kolaylıkla yetiştirilebilen, sonbaharda çiçek açan 20-30 cm boylanan mor çiçekli bir kültür bitkisidir. Soğanları her yıl 1 e 10 oranında çoğalır. Safran çiçeğinden elde edilen Safran turuncu iplikler halindedir ve kokulu dur. Mor çiçekleri Çiğdeme benzer ama aslında Çiğdem den daha dayanıklı ve daha uzun süre çiçek açar. Sağlık açısından anti tümör etkisi olan, iştah açıcı ve sinir sistemini uyarıcı faydalarının olmasının yanısıra dünya ve Türk mutfağında özellikle doğal renklendirici olarak kullanılır. Bir ölçek safran 100000 katı suyu bile belirgin bir şekilde renklendirir. Özellikle ülkemizde lokum üretiminde mutfaklarımızda da pilav ve pasta yapımında tercih edilir.
SAFRAN SOĞANI EKİMİ
Safran soğanlarınızı araziye Ekim yapacaksanız ağustos ayında yada Eylül başında Ekim yapılır. Saksıya ekecekseniz bulduğunuz her zaman ekebilirsiniz. Safran çiçeği iyi drene edilmiş kumlu ve gevşek topraklarda yetişebilmektedir. Bu bitkinin soğanlarının dikiminin yapılacağı yer güneşe açık bir alan olmalıdır. Özellikle çiçeklenme döneminde güneşli ve kuru havaları sevmektedir. Gölgeli ve taşlık alanları sevmez. Ekim yapacağınız zaman soğanın büyüklüğünün iki kat derinliğine ekmeniz gerekmektedir. Bitkinin ekimini yaptıktan sonra can suyu verilir. Daha sonra ise sulama yapmadan önce serçe parmağınızı toprağa batırmanız gerekmektedir. Eğer parmağınız tamamen kuru bir şekilde çıkıyorsa sulama yapmalısınız fakat nemli çıkıyorsa sulamayı ertesi güne bırakmanız gerekmektedir.
Her insan, canlı ve cansız tüm varlıklar doğanın bir parçasıdır parçaları eksilmiş kırılmış bozulmuş bir makine nasıl işlevsizse doğada aynen öyledir. Lütfen kendimize zarar vermeyelim. Yediğimiz içtiğimiz her şeyin doğal ve temiz olması için tohumlarımıza sahip çıkalım. Unutulmaması gereken bir şey var oda yerel üretim. Bunun için birilerinin bize ürettiklerini satması yerine kendi ürünlerimizi üretmek en güzel ve en sağlıklı olandır. Bir yerde olan orman bahçe tarımsal arazinin bize faydası uzaklığıyla eş değerdir. Kendi ormanımızı kendi bahçemizi kendi ürünlerimizi üretmek onu korumak her şeyden daha önemlidir. Her ektiğimiz tohum ve diktiğimiz fidan bir meyve bir çiçek bir ağaç veya sebzenin bize faydası % 50 ise sağladığı temiz hava ile ve saymakla bitiremediğimiz faydalarıyla topluma ve geleceğe hizmettir.
Yapmış olduğumuz çalışmaları göz önünde bulundurduğumuzda bitkilerin birer canlı organizma olduğunu bunların çimlendirmelerinde ve yetişmelerinde toprak tipi, sıcaklık, nem, sulama, ekim yapılan zaman gibi faktörlere bağlı olduğunu lütfen unutmayalım. Ayrıca kullanılan gübreler ve iklim koşulları da bunlara dahildir. Doğru bilgileri paylaşarak sizlere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ancak belirtmiş olduğumuz şartlar ve uygun ekim koşulları sağlanmadığı takdirde bitkilerin sorumluluğunu alamayız.
-