aaaa

Lavanta Yetiştiriciliği

aaaa

Türkiye’de Lavanta Tarımı ve Lavanta Bitkisi hakkında en doğru ve güvenilir bilgilere ulaşabilirsiniz. Ülkemizde Lavanta tohumunun toprakla buluşarak lavanta fidesi üretiminden başlayarak lavanta çiçeklerinin uçucu lavanta yağına dönene dek uygulamaları paylaşıyoruz.

 
 
 

TÜRKİYE’DE LAVANTA TARIMI VE LAVANTA YETİŞTİRİCİLİĞİ

 

 

 

Lavanta bitkisi, 1 m’ye kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Lavanta bitkisinin ekonomik olarak kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağ, dünyada ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağdan birisidir. Uçucu yağ bileşenlerinde en fazla linalool ve linalil asetat bulunmaktadır. Uçucu yağ kalitesi bu bileşenlerden linalil asetat oranına göre belirlenmektedir.

 
 
 

Lavanta uçucu yağı, en fazla kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılmaktadır. Bunun yanında güzel kokusu nedeniyle sabun ve diğer endüstri kollarında, ilaç sanayinde ve ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici özellikleriyle de aromaterapide kullanılmaktadır. İdrar arttırıcı ve romatizma ağrılarını dindirici etkisi de vardır. Lavanta çiçekleri sedatif etkisinden dolayı çay şeklinde de kullanılmaktadır.

 
 
 

LAVANTANIN İKLİM VE TOPRAK YAPISI

 

 

 

Lavanta, toprak yönünden seçici olmayan bir bitkidir. Kireççe zengin, süzek ve pH’sı 5.8-8.3 olan, kuru ve kalkerli topraklarda çok iyi gelişme göstermektedir. Kurağa, sıcağa ve soğuğa oldukça dayanıklıdır. Ancak kışı çok sert geçen bölgelerde bazen soğuk zararı görülmektedir.

 
 
 

LAVANTA ÜRETİM VE YETİŞTİRME TEKNİĞİ

 

 

 

Lavanta vegetatif ve generatif olarak üretilebilen bir bitkidir. Vegetatif olarak, bitkilerden elde edilen çelikler ve köklü sürgünler kullanılmaktadır. Köklenme ortamı olarak perlit, kum, torf, orman toprağı gibi ortamlar kullanılabilir. Çelikle üretimde köklendirici hormon kullanımı köklenme yüzdesini artırmaktadır. Çelikler bitkilerin kış dinlenmesi döneminde ve bitki uyanmadan önce (Isparta koşullarında Şubat-Mart Nisan ayları) alınmalı ve köklenme ortamına dikilmelidir.

 

 

 

 


07.05.2024

Sepete Eklendi.Sepete Git